Havaintoja ja kokemuksia Maailma kylässä-festivaaleilta

Vuoden 2017 Maailma kylässä -festivaali pidettiin toukokuun 27.-28. päivinä Helsingissä Kaisaniemessä ja Rautatientorilla.

Festivaalin jälkeen Kepa lähetti kirjeen, jonka otsikko oli tehokas: 78 000 kertaa kiitos.

Maailma kylässä -festivaali oli monipuolinen ja onnistunut, vaikka lauantaina kerran jos toisenkin tuli mieleen joululaulu ’No onkos tullut talvi nyt kesän keskelle’. Sunnuntai oli lämpimämpi päivä.

Uhusianon esittelypaikalla Mahdollisuuksien tori -teltassa meno oli samansuuntainen kuin monella muullakin standilla. Välillä näytti siltä, että eihän täällä ole väkeä ollenkaan, mutta sitten yhtäkkiä oltiinkin valtavassa ihmisruuhkassa.

Monet kulkivat vain ohi, mutta useat pysähtyivät kysymään, mitä tuo Uhusiano oikein on. Näistä pysähdyksistä syntyi keskusteluja, kysymyksiä, vastauksia ja selityksiä Uhusianon toiminnasta ja periaatteista. Osa keskusteluista tuntui niin tärkeiltä, että voi toivoa yhteydenottoja. Tai me Uhusianosta voimme ottaa yhteyttä. Informaatiota saatiin levitetyksi, ja siinä hyvänä välineenä olivat Uhusiano-tiedotteet. Tällainen kanssakäyminen tuntui tapahtuneen monessa muussakin standilla.

Pienen järjestön kokemukset pienellä standillä ovat hyvin erilaiset kuin festivaalivierailla. Standeillä ei voi vapaasti osallistua Maailma kylässä -festivaalin ohjelmaan, musiikkiesityksiin, alustuksiin tai keskusteluihin. Näytteilleasettajien ystävällisyyteen ja auttamishaluun kyllä tutustuttiin oikein hyvin.

Kahvitauollani tapasin yhdysvaltalaisen miehen, joka on asunut vuosikausia Suomessa. Hän sanoi melkein ensimmäiseksi, että täällähän ei ole poliiseja.

-Onhan tuolla poliisiauto ja poliiseja passissa.

-Niin mutta univormupukuisia ei kulje ihmisten joukossa.

-Niitä ei tarvita, sen verran rauhallista joukkoa me ollaan.

 

Vähän myöhemmin näin, että päivystävän poliisiauton kolme uniformupukuista poliisia istuskelivat infotiskin lähettyvillä. Yksi jutteli pikkupojan kanssa eläinkorteista, joita poliisilla oli, varmaan jaettavaksi, toinen poliisi jutteli maahanmuuttajan kanssa ja kolmas taisi juoda kahvia.

 

Rautatientorilla oli virallisempia ja isojen järjestöjen ja yhdistysten telttoja, muun muassa ulkoministeriön teltta maahanmuuttajien mielenosoitusteltan lähellä. Myös Suomi ensin -ryhmän teltta oli Rautatientorilla.