Mohandas Garamchand Gandhi oli Intian kansakunnan isä. Paljolti hänen ansiostaan Intia itsenäistyi vuonna 1947. Hänen periaatteensa läpi koko hänen elämänsä oli väkivallasta luopuminen eli stayagraha. Hänet tunnetaan etunimeään paremmin nimellä Mahatma Gandhi ’pyhä mies’.

Gandhi syntyi vuonna 1869 ja hän kasvoi Intiassa hinduperheessä ja opiskeli lakimieheksi Lontoossa. Hän aloitti yhteiskunnallisen toimintansa Etelä-Afrikassa, jossa hän työskenteli 17 vuoden ajan. Hänen kansalaistottelemattomuuteen perustuvan toimintansa ansiosta Etelä-Afrikassa intialaisten syrjintä lopetettiin.

Gandhi palasi Intiaan vuonna 1915 ja ryhtyi kamppailuun Intian itsenäistymiseksi brittiläisestä imperiumista. Se tapahtui, Intia itsenäistyi vuonna 1947. Seuraavana vuonna hinduradikaali murhasi Gandhin.

Gandhi noudatti alusta alkaen väkivallasta luopumisen lisäksi periaatetta, että hän teki itse ensimmäisenä kaikki toisilta vaatimansa henkilökohtaiset uhraukset. Hän pyrki näyttämään hyvää esimerkkiä eikä arvostellut ihmisiä, jotka eivät halunneet seurata häntä.

Gandhille esiteltiin ihmisoikeuksien julistusta jo luonnosvaiheessa. Hän piti julistusta hyvänä mutta riittämättömänä välineenä ihmisten olosuhteiden parantamiseen. Gandhi olisi halunnut julistukseen ihmisoikeuksien rinnalle myös ihmisten velvollisuudet ja vastuut.

Intian itsenäistyminen ei sujunut rauhanomaisesti. Gandhikaan ei pystynyt karismallaan estämään hindujen ja muslimien välistä verenvuodatusta. Muslimit muodostivat Pakistanin valtion Intian itäpuolelle. Miljoonia ihmisiä käsittävä väestönsiirto oli sekasortoinen ja väkivaltainen.

Pakistanin valtio jakautui Itä-Pakistaniin ja Länsi-Pakistaniin joka sijaitsi Intian valtion länsipuolella kuin Itä-Pakistan. Muutaman vuoden päästä Itä-Pakistan otti nimen Bangladesh ja Länsi-Pakistanista tuli Pakistan.

 

—Lähde: Spetrum, uusi tietosanakirja ja Kimmo Kiljunen, Maailman maat. Liput ja historia, 2. p. Hki 2014.

… takaisin aikajanaan