Julius Kambarage Nyerere syntyi vuonna 1922 ja kuoli vuonna 1999.
Hän oli merkittävä Afrikan johtohahmoista monien maiden itsenäisyystaistelussa. Vapaus- ja itsenäisyystaistelijoita olivat Nyereren lisäksi Nelson Mandela, Albert Luthuli ja Walter Max Ulyate Sisulu.
Nyerere teki yhteistyötä myös Sambian Kenneth Kaundan ja Rhodesian (Zimbabwe) Robert Mugaben kanssa, jotka olivat alkujaan vapaustaistelijoita, mutta heidän uransa loppupuoli ei ole kovin kaunista luettavaa. Mugabe elää vieläkin romahtaneen Zimbabwen presidenttinä.
Julius Nyerere valittiin Tansanian ensimmäiseksi presidentiksi vuonna 1962.
Panafrikkalaisuus
Ulkopolitiikassa Nyerere kannatti panafrikkalaisuutta. Hän oli mukana perustamassa Afrikan yhtenäisyysjärjestöä TANU:a, Tanzanian National Unionia vuonna 1954. Itse asiassa tämä puolue perustettiin jo vuonna 1929 nimellä African Association. Nimi vaihdettiin 1940-luvulla Tanganyika African Association ja lopulta 1954 Tangannyika National Unioniksi.
TANU ei ollut pelkästään itä-afrikkalainen itsenäisyysliike, vaan se kehittyi organisaatioksi, jossa siirtomaahallintoon kohdistuvat tyytymättömyyden kaikki ainekset saivat kanavan ilmaista itseään ja saada julkisuutta. TANU:n voimahahmo oli Julius Nyerere.
Nyerere vapaustaistelijana
Nyerere tuki useita vapautusliikkeitä, kuten Etelä-Afrikan ja Mosambikin vapautusrintamaa Frelimoa sen pyrkiessä syrjäyttämään portugalilaiset Mosambikissa sekä Robert Mugabea taistelussa Etelä-Rhodesian valkoisten valtaa vastaan.
Vuonna 1978 Tansania kävi sotaa Idi Aminin Ugandaa vastaan, joka johti Ugandan tappioon ja Idi Aminin maastapakoon. Nyerere tuki myös France-Albert Renéa hänen noustessaan valtaan Seychelleillä.
CCM Chama cha Mapinduzi
Tansanian valtapuolue CCM (Chama cha Mapinduzi, vallankumouspuolue) syntyi, kun TANU ja Sansibarin vastaava puolue yhdistyivät Sansibarin ja Tanganyikan yhdistyessä Tansanian liittotasavallaksi vuonna 1964.
CCM oli Tansaniassa ainoa puolue vuoteen 1992 saakka, mutta senkin jälkeen se on ollut suurin puolue. Oppositiopuolueet ovat kyllä vähitellen saavuttaneet lisää jalansijaa, mutta eivät vielä oikein kaikkia tehokkaita vaikuttamismahdollisuuksiaan. Tilanne taitaa parantua vaali vaalilta.
Arushan julistus
Vuonna 1967 julkaistiin Arushan julistus, jossa Tansanian johtajat julistivat pyrkivänsä afrikkalaiselta pohjalta afrikkalaiseen sosialismiin. Julistuksessa kansalaisille kuuluvia oikeuksia ja päämääriä ja keinoja täsmennettiin.
- Ensimmäinen kolmesta keskeisestä kohdasta oli demokratia, tasa-arvo ja ilmaisun ja kokoontumisen vapaus.
- Maatalous oli Tansaniassa avainasemassa ruoantuotannossa. Arushan julistuksen mukaan maatalous järjestettiin uudelleen kyläohjelman puitteissa, jolloin 91 prosenttia tansanialaisista siirrettiin uuteen kyläyhteisöön, jossa oli tarkoitus viljellä tuottavasti uuden kylän yhteisön välinein. Heimokylät olivat liian pieniä väestöltään ja toimintamahdollisuuksiltaan tuottamaan tarvittavia määriä maataloustuotteita. Uusia perustettuja kyliä sanottiin ujamaa-kyliksi.
- Kolmas kohta Arushan julistuksessa oli, että valtio kontrolloi tuotantovälineitä. Yhteisöllisyyteen ja omavaraisuuteen tähdänneen Arushan julistuksen myötä Tansaniasta tuli käytännössä sosialistinen valtio, sillä pankit, suurviljelmät, vakuutusyhtiöt ja tuotantolaitokset siirrettiin valtion omistukseen.
Poliittisesti Nyerereä kuvataan afrikkalaisena sosialistina, ja usein korostetaan, että hänen ajatuksissaan afrikkalaisuus tulee ensin ja sosialismi vasta seuraavana. Hänen suuri tavoitteensa oli Tansanian yhtenäisyys yli heimo- ja luokkarajojen. Nyerere kiteytti ideologiansa kolmeen iskusanaan: taistelu tietämättömyyttä vastaan, taistelu sairauksia vastaa ja taistelu köyhyyttä vastaan.
Presidenttikautensa lopussa hän sanoi: – Myönnän. En onnistunut.
Swahili
Nyerere sääti swahilin Tansanian ensimmäiseksi viralliseksi kieleksi, toisena virallisena kielenä tuli englanti.
Swahili oli vuosisatojen aikana kehittynyt kaupankäynnin kieleksi. Se oli alkujaan yhden rannikkoheimon kieli, jonka portugalilaiset ja arabit ottivat kaupankäynnin kieleksi. Kieli levisi kauppareittejä pitkin Suurille järville asti, joten swahili ei ollut ihan vieras kieli Tansanian sisämaassa.
Swahilin ottaminen Tansanian viralliseksi kieleksi oli ilmeisesti käytännöstä syntynyt päätös, vaikka se sotii ihmisen oikeutta omaan äidinkieleen. Se ei ehkä Nyereren aikaisessa Tansaniassa ollut keskeinen ongelma. Tansaniassa on noin 120 heimoa omine kielineen, joten dilemma yhteisesti ymmärrettävän kielen ja oman heimokielen välillä on ilmeinen. Kuitenkin kieli on identiteetti, mutta Tansanian itsenäistymisen alkuaikoina ei kielellinen identiteetti ollut ensimmäinen tärkeä asia.
Swahilin kieli oli Nyererelle henkilökohtaisesti tärkeä, ja hän käänsi itse Shakespearen teoksia swahiliksi.
Aktiivisen toimintansa aikana, presidenttinäkin, Nyerereä kutsuttiin nimellä Mwalimu, opettaja. Eäkekkeellä häntä sanottiin Babuksi, isoisäksi ja kansakunnan isäksi.
—Traute Stude, Elina Puhto ja Wikipediasta