Toini Niskasen sydämenasiaksi tulivat orvot lapset 1990-luvun alkupuolella. Yhteys Tansaniaan syntyi Raija Salosen kautta ja ensimmäiset Toini Niskasen tukemat lapset olivat Purotuulen talon orpokodista, joka syntyi kun Salosten päättivät että aids-orvot tarvitsevat rakenteilla olevaa taloa kipeämmin kuin Saloset, joilla oli mahdollisuus hankia uusi koti itselleen.

Toinin tori on kirpputori Äänekoskella. Toini Niskanen hoiti pitkät vuodet kirpputoria kymmenkunnan vapaaehtoisen avulla. Kirpputorin tuotolla orpoja koulutettiin. Toini Niskanen on pystynyt kouluttamaan Morogorossa vuosien mittaan kymmeniä, ehkä satojakin orpoja. Kun hänen orpolapsiprojektinsa oli alkuvaiheissa, Tansaniassa vain pieni osa lapsista pääsi jatkamaan peruskoulun jälkeen koulunkäyntiä. Ammatillinen koulutus oli vielä harvinaisempaa. Syynä siihen ovat rahojen puute, koulujen vähyys ja ongelmat kouluoloissa. Koulumaksut olivat liian korkeita lapsen kouluttamiseen. Orpojen mahdollisuudet ovat olemattomat. Toini Niskasen 1990-luvun alussa kuvailema tilanne ei ole itse asiassa paljonkaan muuttunut tähän mennessä.

Toini Niskanen hoiti koulutusohjelmaa ystäviensä kanssa useat vuodet. Vuodesta 1997 alkaen järjestö on hakenut ja saanut ulkoministeriön hanketukea. Tansanialainen kumppani löytyi, kun TAPO perustettiin hoitamaan Toinin torin orpojen asioita Tansaniassa. TAPO on mama Agnes Hellarin johdolla syntynyt rekisteröity yhdistys, sen nimi suomeksi merkitsee taistelua köyhyyttä vastaan.

Projektin tuella maksetaan opiskelijan koulumaksut, koulupuvut, koulumateriaalit sekä tarvittaessa ruoka-, lääke- ja matka-avustusta. Usein nuoret opiskelijan koulutuspaikka on kaukana kotoa.

Morogorossa Kilakalan lähettyville on rakennettu talo nimeltä Upendo (Rakkaus). Talossa asuu noin kymmenen opiskelijaa, joilla on kohtuullisesti toimiva itsehallinto. Huolta pidetään kouluun lähtemisestä, siisteydestä ja kotitöiden jakamisesta. Opiskelun päättyessä ammatin saaneille hankitaan työkaluja, joiden avulla saa oman elämän käyntiin.

Monenlaisiin ammatteihin on opiskelijoitta valmistunut: ompelijoita, sairaanhoitajia, opettajia, puuseppiä, automekaanikkoja, ravintolatyöntekijöitä, poliisi, hitsareita. Ja ajokortteja on hankittu useammalle kuin yhdelle opiskelijalle.

 

—Elina Puhto

… takaisin aikajanaan