1885–1918

Saksan siirtomaa Berliinin kokouksen päätöksellä vuonna 1885

1918–1946

Kansainliiton mandaatti, Britannian hallinnassa

1946–1961

YK:n protektoraatti, Britannian hallinnassa

1954

TANU, Tanganyika African National Union perustettiin. Ugandassa ja Britanniassa opiskellut Julius Nyere oli keskeinen tekijä sen muodostamisessa. Tanun kautta siirtomaahallintoon tyytymättömät saivat kanavan ilmaista ajatuksiaan ja saada niille julkisuutta. TANU oli koko mantereen laajuinen liike.

1958

Ensimmäiset yleiset vaalit Tanganyikassa, vaalien ylivoimainen voittaja

1959

Tanganyikasta tuli itsehallintoalue, Julius Nyerere tuli pääministeriksi

1961

Tanganyika itsenäistyi

1961

Tanganyika julistautui tasavallaksi, Nyerere valittiin presidentiksi.

1964

Tanganyika ja Sansibar solmivat sopimuksen yhdistymisestä, liittovaltion nimeksi tuli Tansanian yhdistynyt tasavalta.

1967

Helmikuussa presidentti Nyerere tiedotti uusista periaatepäätöksistä. Tämä Arushan julistus painotti ensimmäisenä keskeisenä kohtana, että kaikille on turvatta yhtäläiset oikeudet ja mahdollisuudet, jolloin hyvinvointi kasvaa. Toiseksi painottui maatalouden rooli, omaehtoinen kehitys, jota toteutettiin ujamaa-politiikan uusissa suurissa kyläyhteisöissä, ja kolmantena painotettiin, että valtio kontrolloi tuotantovälineitä ja jakelua. Omaehtoisuutta, vastuuntuntoa ja kovaa työtä rohkaistiin julistuksessa, jotta hyvinvointi turvattaisiin kaikille.

1978–1979

Ugandan joukot tunkeutuivat Tansanian pohjoisosaan. Tansania ryhtyi vastaiskuun ja julisti sodan.

1985

Presidentti Nyerere luopui virastaan. Tansanian toiseksi presidentiksi astui varapresidenttinä toiminut Ali Hassan Mwinyi, syntynyt vuonna 1925. Hänen aikanaan purettiin sosialistista järjestelmää, hinnat vapautettiin ja ulkomaisille investoineille avattiin ovet. Puolue ja valtionhallinto erotettiin toisistaan

1992

Yksipuoluejärjestelmästä luovuttiin, ja oppositiopuolueet sallittiin. Mwinyi oli kaksi kautta presidenttinä, vuoteen 1995.

1995

Tansaniassa toimitettiin ensimmäiset monipuoluevaalit. Benjamin Mkapa, Tansanian kolmas presidentti, syntynyt vuonna 1938, valittiin presidentiksi. Hän oli ollut diplomaattina Yhdysvalloissa, Nigeriassa ja Kanadassa sekä Tansanian ulkoministerinä. Hän liberalisoi taloutta, uudistu hallinnollisia rakenteita ja korosti terveydenhuollon, koulutuksen ja sanitaation tärkeyttä. Hänen presidenttikaudellaan Maailmanpankki ja IMF antoivat anteeksi joitakin Tansanian ulkomaanvelkoja.

2002

Kansalaisjärjestölaki. Laissa on ongelmia, viranomaiset voivat rajoittaa järjestöjen toimintaa. Laki koskee myös ulkomaisia järjestöjä. Järjestöjen rekisteröintiä ei tarvitse hyväksyä, jos järjestön toiminta ei ole yleisen edun mukaista. Laki heijastaa sitä, että virkamiestasolla on suuria epäilyjä kansalaisjärjestöjä kohtaan. Samaan aikaan kansalaisjärjestölain kanssa hyväksyttiin terrorismilaki ja näiden kahden lain on nähty olevan yhteydessä toisiinsa. Presidentti Mkapa toimi virassa kaksi kautta.

2005–2015

Jakaya Kikwete, syntynyt 1950, Tansanian neljäs presidentti. Ennen presidentiksi valintaa hän toimi Tansanian energianministerinä, valtiovarainministerinä ja ulkoministerinä. Hän oli myös Afrikan unionin puheenjohtajana vuonna 2008. Kikwete onnistui tarttumaan korruptio-ongelmaan ja edisti naisten oikeuksia. Parlamentin ja kansalaisjärjestöjen roolit valvontainstituutioina ovat selvästi vahvistuneet

2015–

John Pombe Magufuli, syntynyt vuonna 1959, on Tansanian viides presidentti. Hän on ollut työministerinä ennen presidentiksi valintaansa. Työnsä presidenttinä hän aloitti vaatimalla rajoja tuhlailevalle julkisen sektorin kulutukselle ja korruptiolle.

2015

Parlamenttivaaleissa pääpuolue CCM (Chama Cha Mapinduzi, vallankumouspuolue) sai 2/3 paikoista, mutta opposition osuus kasvoi. Parlamentissa on 357 paikkaa, joista 239 valitaan vaaleilla. Parlamentissa on lisäksi 102 erikoispaikkaa naisjäsenille, jotka on nimitetty parlamenttiin

2016

Suomen kehitysyhteistyön määrärahojen leikkaus vaikutti myös Kepan Tansanian-maatoimistoon. Tansanialaiset Asna Juma Mshana ja Bakar Hamis Bakar jatkavat työtään maatoimistossa, mutta suomalaiset lopettavat työnsä Tansaniassa elokuuhun mennessä. Kepan uusi ohjelmakausi alkoi vuoden 2016 alussa. Teemat ovat oikeudenmukainen talous, johon kuuluu vero-oikeudenmukaisuus ja yritysten vastuu, ilmasto-oikeudenmukaisuus ja kehitysrahoitus sekä vahva kansalaisyhteiskunta, sen toimintaedellytysten turvaaminen ja järjestöjen kapasiteetin vahvistaminen.

 

… takaisin aikajanaan